Politieberichten: Donkere dagen offensief succesvol

Donkere Dagen Offensief succesvol; flinke daling woninginbraken door intensieve inzet politie

Oost-Nederland – Het aantal woninginbraken en overvallen in Gelderland en Overijssel is tijdens de donkere dagen aanzienlijk gedaald met respectievelijk 18% en 48%. De intensieve samenwerking van de politie met onder meer gemeenten en het Openbaar Ministerie werpt duidelijk haar vruchten af. “De impact van deze misdrijven is groot. Niet alleen financieel, maar juist ook emotioneel. Iedere woninginbraak, iedere overval en straatroof is er één teveel. De aanpak van deze misdrijven vraagt daarom om vasthoudendheid en vastberadenheid”. aldus Peter Slort, hoofd Operatiën.

Tijdens de maanden oktober 2013 tot en met maart 2014, de zogeheten donkere dagen, intensiveerde de politie haar inspanningen om woninginbraken, overvallen en straatroven terug te dringen.
Slort: “Het Donkere Dagen Offensief (DDO) is succesvol gebleken. Dit is te danken aan de intensieve samenwerking tussen politie, gemeenten, het OM en, last but not least, de inwoners van Gelderland en Overijssel. In het hele gebied waren woninginbraken- en overvallen teams actief om daders op te sporen, er werden verschillende preventieve acties gedaan zoals de ‘witte voetjesacties’ en verkeerscontroles. Tijdens deze controles werd het nodige inbrekerswerktuig aangetroffen. Door dit in beslag te nemen, werden verschillende woninginbraken voorkomen. Goede resultaten die we behalen doordat onze informatie positie steeds verbeterd. We krijgen een steeds beter beeld van de daders en zitten hen op de hielen.”

Slort vervolgt: “Daarnaast werden burgers betrokken bij de opsporing door de inzet van ondermeer Burgernet. Ook kwamen inwoners zelf met initiatieven om het aantal woninginbraken, straatroven en overvallen terug te dringen. Zo werd in Ede een WhatsApp-groep opgericht; een initiatief dat de enorme betrokkenheid van burgers weergeeft bij de veiligheid en leefbaarheid van hun woonomgeving. Ook werd actief de media gezocht om via hen inwoners alert te maken en hen te bewegen om bij verdachte situaties altijd 112 te bellen. Verder werden op diverse locaties in de eenheid samen met gemeenten bewonersbijeenkomsten georganiseerd en preventiebrieven gestuurd.”

De samenvoeging van vijf voormalige politieregio’s tot de Eenheid Oost-Nederland brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen zitten vooral in het uitwisselen van expertise en in het sneller en flexibeler kunnen opschalen. Acties, zoals grootschalige verkeerscontroles, kunnen makkelijk afgestemd worden en als het nodig is kan de politie snel met veel mensen aanwezig zijn.

Resultaten

Alle activiteiten hebben geleid tot een daling van het totaal aantal overvallen met 48% (97 ten opzichte van 195) in de periode oktober 2013 tot en met maart 2014 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal overvallen in een woning daalde eveneens sterk (44%). Van 62 in 2012/2013 naar 35 in 2013/2014.
Het aantal woninginbraken daalde met 18% (7552 ten opzichte van 9188).
In het aantal straatroven is een lichte stijging (4%) te zien ten opzichte van 2012/2013 (224 ten opzichte van 215). Toch ligt dit aantal lager (13%) dan het aantal straatroven tijdens het Donkere Dagen Offensief van 2011/2012 (258).

“Hoewel het aantal straatroven een lichte stijging laat zien, zijn we blij met de resultaten en dan vooral met het feit dat het aantal woningovervallen sterk is gedaald. We blijven ons echter onverminderd hard inzetten om de resultaten verder te verbeteren Daarom blijft de aanpak van deze misdrijven hoge prioriteit houden, aldus Slort.”

Persoonsgerichte aanpak

Samen met ketenpartners, zoals gemeente, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering en Welzijnsorganisaties wil de politie bevorderen dat bij veelplegers/recidivisten niet meer alleen het delict centraal staat, maar ook wordt gekeken naar de persoon van de dader en de bijbehorende problematiek. Vaak kent de dader problemen op meerdere gebieden (verslaving, schulden, huisvesting, relaties, delictgedrag).

Door gezamenlijk met ketenpartners informatie te delen en een aanpak af te stemmen, wordt een veel effectievere aanpak ingezet. De gezamenlijke aanpak kan leiden tot bijvoorbeeld een passend zogtraject onder voorwaarden, bijzondere voorwaarden bij een vonnis, een gebiedsverbod, het onteigenen van de woning, een reclasseringstoezicht met bijzondere voorwaarden, etc.

Deze werkwijze kan bijdragen aan het terugdringen van het aantal woninginbraken, straatroven en overvallen.

Mobiel banditisme

Nederland heeft, net als veel ons omringende landen, last van mobiele bendes die Europa doorreizen met als doel het plegen van woninginbraken, voertuigcriminaliteit, winkeldiefstal, straatroven en zakkenrollerij. De buit wordt verkocht of weer mee teruggenomen naar het land van herkomst.

De politie zet in op een intensivering van de internationale samenwerking, afspraken en informatie-uitwisseling met de overige landen van Europa. Door deze intensieve internationale samenwerking, bijvoorbeeld het houden van gezamenlijke verkeerscontroles, en het delen van informatie hoopt de politie deze bendes een halt toe te kunnen roepen.

Openbaar Ministerie

Ook het Openbaar Ministerie zet stevig in op de aanpak van woninginbraken, overvallen en straatroven. Deze delicten vallen onder het zogenoemde High Impact Crime, delicten die een grote impact hebben op het slachtoffer. De aanpak van deze High Impact Crime is één van de prioriteiten binnen het Openbaar Ministerie. Het OM zet daarom onder meer in op het eisen van hogere straffen. Daarnaast eist het Openbaar Ministerie in veel gevallen ook een deels voorwaardelijke straf om langer grip te houden op daders na het uitzitten van hun straf. Bijvoorbeeld door de voorwaardelijke straf te koppelen aan toezicht door de reclassering. Dit om te voorkomen dat daders na hun straf opnieuw de fout in gaan.

Preventie

U kunt ook zelf maatregelen treffen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak, overval of straatroof. Tips kunt u vinden op internet, bijvoorbeeld op www.politie.nl  of www.politiekeurmerk.nl.

 

Geen heler, geen steler
Een middel om heling en daarmee ook woninginbraken en straatroven tegen te gaan is het Digitaal Opkopersregister. Dit is een digitaal systeem waarin ondernemers de in- en verkoop van tweedehands goederen registreren. Het systeem checkt automatisch of een ingevoerd serienummer als ‘gestolen goed’ geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Deze aanpak van heling kan het aantal woninginbraken en straatroven fors kan drukken; immers ‘geen heler, geen steler’.
Het is de bedoeling dat het Digitaal Opkopersregister in 2015 in heel de regio Oost (Gelderland en Overijssel) draait. Ook voor de gemeenten is hier een rol weggelegd. Zij wijzigen onder meer de regelgeving in de APV en kunnen veel betekenen in het bewust maken van burgers en ondernemers.

Verdere Politieberichten uit Noordoost Twente 

Oldenzaal             Snelheidscontrole
Op maandag 7 april werd tussen 15.00 en 21.00 uur op de Ossenmaatstraat een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Deze werd maar liefst door 383 automobilisten overtreden. De snelste reed 81 km/u.

Deurningen           Snelheidscontrole
Op dinsdag 8 april werd op de A1 (rechts) een snelheidscontrole gehouden. De controle vond plaats tussen 15.00 en 21.00 uur. De maximumsnelheid van 120 km/u werd door 503 automobilisten overtreden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 158 km/u.

Weerselo             Aanrijding met letsel
Op woensdag 9 april omstreeks 22.30 uur vond op de kruising Abdijweg – Bisschopstraat een aanrijding plaats tussen twee personenauto’s. Een 19-jarige bestuurder uit Hengelo reed over de Abdijweg en wilde naar links de Bisschopstraat oprijden. Hierbij verleende hij geen voorrang aan een 78-jarige bestuurder uit Harbrinkhoek. Deze reed over de Bisschopstraat in de richting van Fleringen. De bestuurder uit Hengelo werd voor nader onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beide auto’s moesten afgesleept worden.

Deurningen                Snelheidscontrole
Op donderdag 10 april werd op de Vliegveldstraat tussen 10.00 en 16.00 uur een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Deze werd door 119 automobilisten overtreden. De snelste reed 71 km/u.

 

De Lutte                          Controle “Avondrood”
Donderdag 10 april heeft de politie van 15.00 uur tot 23.00 uur een grote grenscontrole gehouden op de A1 bij De Lutte.
De controle ‘Avondrood’ werd gehouden in samenwerking met de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en het Grensoverschrijdend Politieteam. Tijdens de controle werd bij zes automobilisten soft- en/of harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. Bij vijf automobilisten werden er verboden messen in beslag genomen. Tegen een aantal is proces-verbaal opgemaakt. Eén 33-jarige automobilist uit Ooltgensplaat is aangehouden omdat hij in het bezit was van een vuurwapen dat tevens als gestolen gesignaleerd stond. Hij is voor onderzoek ingesloten. Vier personen hadden nog openstaande boetes, drie hebben die ter plekke voldaan en van één is de auto in beslag genomen.

 De Lutte                    Inbraak in kantine
In de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 april is er in de kantine van de plaatselijke sportvereniging aan de Pastoor Geerdinkstraat ingebroken. De daders verschaften zich via een raam toegang tot het pand. Men vermist het wisselgeld uit de kassa.

Deurningen                        Brand in twee schuren
Op vrijdag 11 april omstreeks 01.00 uur ontdekte de bewoner van een woning aan de Kerkweg dat zijn schuur brandde. Het ging om een uitslaande brand in twee schuren die aan elkaar geschakeld waren. Tijdens de brand is er asbest vrij gekomen. Een gebied rond de schuren waar de asbest is terechtgekomen, is afgezet. De Kerkweg, Wiefferweg en de Jonksmansweg waren tijdelijk afgesloten. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is.

Oldenzaal                             Inbraak woning
Op vrijdag 11 april werd tussen 20.00 en 00.00 uur ingebroken in een woning aan de Scholtendijk. De daders kwamen binnen door een deur te forceren. Het is nog niet bekend wat er ontvreemd werd.

Rossum                               Inbraak in kantine
Er werd in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 april ingebroken in de kantine van de plaatselijke tennisvereniging aan de Boschweg. Men kwam binnen door een raam te forceren. Er werd naast computer- en radioapparatuur ook snoepgoed weggenomen.

Oldenzaal                        Inbraak in auto
Op zaterdag 12 april werd tussen 17.00 en 18.00 uur in een auto, welke geparkeerd stond aan de Oude Almeloseweg, ingebroken. De daders verschaften zich tot het voertuig door een ruit te vernielen. Meerdere kledingstukken werden weggenomen.

Oldenzaal                       Inbraak in woning
Rond middernacht werd ontdekt dat er in een woning aan de Johanna van Burenlaan was ingebroken. De daders kwamen binnen door een deur te forceren. Onbekend is nog wat er werd weggenomen

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

CDA stelt vragen over verdeling van politieagenten

CDA stelt vragen over verdeling van politieagenten

CDA Dinkelland stelt schriftelijke vragen over de verdeling van politieagenten. Zij vragen aandacht ...

Lees verder >
40,7 procent meer schuurinbraken in Overijssel

40,7 procent meer schuurinbraken in Overijssel

In de provincie Overijssel waren er van oktober 2020 tot en met maart 2021 in totaal 40,7 procent me...

Lees verder >
Integrale controles in Noordoost-Twente

Integrale controles in Noordoost-Twente

Afgelopen jaar zijn er verschillende controles geweest in de samenwerkende gemeenten Oldenzaal, Loss...

Lees verder >