Othmar Bier: een eerlijk, speciaal en Koninklijk Bier

Twee jonge knapen leiden met veel enthousiasme de Ootmarsumse bierbrouwerij Heupink en Co met als product Othmar Bieren. Bart Nijhuis en Dirk Heupink, zwagers van elkaar, hebben van hun geliefde hobby, bier brouwen, hun werk kunnen maken. Dat doen ze in een hal aan de Eerste Stegge in Ootmarsum, maar ze snakken naar de nieuwe locatie in het Commanderiegebied.  Het besluit van de Raad van State om het gehele Commanderieplan af te keuren kwam dan ook hard aan bij deze twee ambitieuze ondernemers, die echter niet de handdoek in de ring gooien en dus met nieuw elan hun plannen hebben ingediend.  Als deze initiatieven  door kunnen gaan komt  er in het Commanderiegebied een prachtige  Brouwerij en Brasserie te staan waar Ootmarsum en omstreken nog jarenlang  van kan genieten.  Met hun Othmar Bieren hebben ze inmiddels al verscheidene prijzen in de wacht gesleept. Een doorbraak voor het nog jonge bedrijf betekende het ‘Goud’ voor hun ‘Rauchbier’ op de Brusselse Beer Challenge.
IMG_6249
Hun hobby  bierbrouwen hebben Dirk en Bart van hun (schoon)pa Hans Heupink.  “Thuis proefden we natuurlijk mee als onze (schoon)pa weer wat lekkers gebrouwen had. Hij heeft dan ook  ‘aan de bron’ gestaan van ons huidige werk dat echt als een hobby is begonnen, maar uitgegroeid is tot een serieuze bierbrouwerij. Absoluut niet grootschalig, maar wel met kwaliteitsbier dat op een eerlijke en natuurlijke wijze wordt gebrouwen,” vertellen de jonge bierbrouwers. “ We kregen letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken.  We hebben een recept als basis genomen en zijn gaan sleutelen. In het begin kon het echt alle kanten op en net als bierbrouwen was het voor ons ook een proces. Heel erg leerzaam en een geweldige ervaring toen we tegen elkaar zeiden: ‘Dit is de smaak, die we willen’,  geven Dirk en Bart hun leerproces weer. Het gaf deze kerels een geweldige kick om er mee door te gaan. De blikken/vaten,  waarin het bier werd gebrouwen, groeiden mee met de ambities van de jonge brouwers. “Van 5 liter naar 10 en vervolgens naar 50 liter. Het gebrouwen bier lieten we proeven aan familie, vrienden en bekenden en zo brouwden we uiteindelijk deze unieke smaak van het biersoort  Othmar Goud.  Het voordeel van 50 liter is dat je het bier beter kunt ‘sturen’, maar dat heeft alles te maken met details en dus de verdeling van de grondstoffen. Dat geheim geven we natuurlijk niet prijs. Iedereen begrijpt vast wel dat we de recepten ‘in zwaar gepantserde kluizen’ hebben opgeborgen,” lachen Dirk en Bart.
IMG_6227
Dirk Heupink en Bart Nijhuis zijn inmiddels full time aanwezig in de brouwerij. Dirk komt vanuit de werktuigbouwkunde, terwijl Bart tot  1 februari in de ICT wereld werkte bij Detec in Denekamp. “We zijn nu echter zo ver met de productie en de verkoop dat we allebei volledig inzetbaar moeten zijn in het bedrijf. Dat is eigenlijk best snel gegaan. Op bescheiden schaal startten we in 2008 met de verkoop. De reacties waren echter dermate positief dat we in 2010 tegen elkaar zeiden dat we hier meer mee moesten doen. Rond die tijd waren we ieder weekend en in de vakanties bezig met het brouwproces om in 2011 met een bedrijfsplan op de proppen te komen.

IMG_6223
In de hal aan de Eerste Stegge te midden van de oldtimers van mijn pa bouwden we onze brouwerij. Twee koperen ketels en zes tanks. We gebruikten in eerste instantie de vier tanks van 1000 liter, maar het duurde niet lang of ook de beide andere tanks van 2000 liter hebben we ingezet om het Othmar bier in op te slaan. In die eerste periode vulden we de flessen nog handmatig en voorzagen deze van etiketten. Dat kostte uren en dus waren we erg blij met de komst van een afvul – en etiketteermachine. Inmiddels produceren we in deze brouwerij tussen de 500 en 600 hectoliter bier, terwijl de vraag alleen maar groter wordt,” beschrijft Dirk Heupink de eerste jaren van deze Ootmarsumse brouwerij. “Daarmee zitten we op deze locatie aan ons plafond,” vervolgt zwager Bart Nijhuis,” Tevens is het in deze hal natuurlijk niet de ideale plek waar je een brouwerij verwacht. We willen dan ook heel graag verkassen naar het Commanderiegebied.  Daar willen we het proces van bierbrouwen ook echt laten zien. In de Brasserie worden de ketels geplaatst en via zichtbare leidingen willen we een mooi beeld geven hoe het proces om bier te brouwen in zijn werk gaat. Daar hebben we hele concrete plannen voor om het allemaal zo visueel mogelijk te maken. Het Othmar bier wordt zelfs voorzien van Ootmarsums bronwater, want we hebben door een Duitse universiteit in Berlijn onderzoek laten doen naar het grondwater in het Commanderiegebied. In eerste instantie als drink- en later als bronwater en het bleek uitermate geschikt om  dit als één van de grondstoffen te laten dienen voor dit ambachtelijke bier. Dat maakt het plaatje helemaal compleet en dus zijn we er helemaal klaar voor om te verhuizen en daar een vervolg te geven aan onze, uit de hand gelopen, maar o zo mooie hobby,” laat een zelfbewuste Bart Nijhuis weten.
IMG_6230
In de beoogde nieuwe brouwerij wordt het productieproces vertienvoudigd. “We willen en kunnen naar een productie van 5000-7500  hectoliter op jaarbasis. Onze afzetmarkt groeit. Tot nu toe beperkte deze zich tot Twente, Horeca, slijterijen en campings, maar we hebben inmiddels met MITRA, die de leveranties aan slijterijen verzorgt, een contract getekend en dus worden onze producten straks in het hele land verkocht.  Het gaat ons absoluut niet om massaproductie, maar  om een goed en eerlijk product.  En binnen die producten blijven we op zoek naar andere bieren, die vooral seizoensgebonden zijn. In de lente brengen we ‘Dunkelweizen’ op de markt en in de zomerperiode kan de klant het bier ‘Blond’ tegemoet zien.
IMG_6236
Het blijft een proces, waarbij we het experimenteren niet uit de weg gaan. Dat willen we ook zichtbaar maken en dus hopen we dat de nieuwe brouwerij en brasserie er komt, want dan kunnen we de sfeer en de beleving van het bierbrouwersproces letterlijk en figuurlijk proeven. Dus verwachten  we dat de bezwaren nu achterwege blijven, zodat we daar verder kunnen bouwen aan een mooie Ootmarsumse traditie, want bierbrouwerijen horen historisch gezien  bij dit stadje,” besluiten de enthousiaste Dirk Heupink en Bart Nijhuis hun relaas.
Meer informatie is te vinden op www.othmarbier.nl, waaronder ook de proeverijen, die mogelijk zijn in de hal aan de Eerste Stegge.  De aanvragen stromen binnen en ook dat is een teken dat het proces, waaraan deze beide jonge bierbrouwers zijn begonnen, leidt tot een biersoort waar velen met genoegen aan de smaak terugdenken. Koning Othmar kan dik tevreden zijn over dit eerlijke, natuurlijke en speciale bier uit ‘Othmarsheim’, dat door hem is gesticht. Zijn naam klinkt door als er geproost wordt op dit smaakvolle bier uit Ootmarsum.

De foto’s zijn van een brouwer van mooie plaatjes: Caspar Kouijzer

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Mooi trio plukt hop bij Othmar Bierbrouwerij

Mooi trio plukt hop bij Othmar Bierbrouwerij

Hop is een belangrijk bestanddeel voor het maken van een lekker biertje. Nabij de bierbrouwerij van ...

Lees verder >
Zilveren medaille voor Othmar Bier bij prestigieuze biercompetitie European Beer Star

Zilveren medaille voor Othmar Bier bij prestigieuze biercompetitie European Beer Star

De sfeer bij Othmar Bier uit Ootmarsum is overweldigend na het ontvangen van een zilveren medaille t...

Lees verder >
Othmar RauchBier bij Europese top

Othmar RauchBier bij Europese top

De jonge Ootmarsumse bierbrouwerij Othmar heeft na vele andere successen nu met hun Rauchbier de Gou...

Lees verder >