“Ootmarsum 2000” op Boekenmarkt

Vijftien jaar na samenstellen uniek boekwerk

Op de Streekboekenmarkt Ootmarsum die op 14 juni 2015 wordt gehouden, zal door middel van een verkoopactie aandacht worden besteed aan het boek “Ootmarsum 2000. Een jaar lang een stad in beeld”.

Het is anno 2015 vijftien jaar geleden dat dit unieke boekwerk werd gemaakt. Naar later bleek is in Nederland niet op deze schaal en zo uitvoerig een stad een jaar lang gefotografeerd en beschreven.

Het karwei werd door de in 1994 opgerichte BMS geklaard, “en wij beschouwen het nog steeds als één van de absolute hoogtepunten van onze stichting,” zeggen de toenmalige en huidige bestuursleden van de BMS, Ben Morshuis, Harrie Oude Elberink en Hans Bolscher; toen nog aangevuld met Hans van Zuilekom. “We kwamen met het plan, maar beseften toen niet wat voor een geweldige klus we ons op de hals hadden gehaald. Maar ook niet hoe enthousiast de bevolking zou reageren en meewerken,” zeggen de BMS-ers nu. “Letterlijk de hele bevolking werd er bij betrokken.”

Het woord Millennium, dat eind jaren 90 van de vorige eeuw veelvuldig werd gebruikt, was in feite de aanleiding: het markeren van de overgang naar een nieuwe eeuw. Er moest een soort monument, een mijlpaal komen die de overgang zou aanduiden. “Maar daarbij moesten alle bewoners betrokken worden,” was het plan. Daar kwam nog bij dat in dat jaar 2000 de zelfstandigheid van Ootmarsum opgeheven zou worden.

Het idee van een fotoboek was al snel geopperd. Dat moest letterlijk een beeld geven van de stad Ootmarsum en de inwoners vanaf 1 januari tot en met 31 december 2000. Maar dan moesten echt  alle facetten van stad en inwoners in beeld worden gebracht. Er werd een opsomming gemaakt: alle verenigingen, organisaties, instellingen met hun leden; alle bedrijven met personeel; alle winkels, galerieën e.d. met personeel; alle scholen met leerkrachten en leerlingen, alle gebeurtenissen, openbare feesten; alle straten met al hun bewoners.

Nadat het plan met als werktitel “Ootmarsum 2000” vaste vorm had gekregen, werd het aan het gemeentebestuur voorgelegd. Deze omarmde het plan meteen en wilde het fotoboek als een millenniumgeschenk aan de bewoners aanbieden. Tevens als afscheidscadeau bij het opheffen van de gemeente Ootmarsum.

Honderden filmrolletjes
“Het was meteen duidelijk dat wij met ons vieren alleen het fotograferen niet klaar zouden krijgen en hebben een groep van 17 fotografen bij elkaar gezocht, die op vrijwillige basis medewerking verleenden,” vertelt de BMS nu. Met hen werd een taakverdeling gemaakt en elke maand kwamen we voor een nieuwe opdrachtserie bijeen. Digitaal fotograferen was er toen nog  niet bij. Elke maand werd een lading filmrolletjes gehaald en wekelijks brachten we ze terug bij de fotograaf. Vervolgens werd een selectie gemaakt en bij elke te plaatsen foto een bijschrift geschreven, waarna de maandproductie naar Drukkerij Verhaag werd gebracht.

“Als zeer bijzonder hebben we het fotograferen van de straten met aanwonenden ervaren en het was hartverwarmend te merken dat er zoveel medewerking bleek te zijn.” De laatste foto werd tegen het eind van december gemaakt. Dat was de groepsfoto van alle kinderen die in 2000 geboren waren.

Voor de omslag van het boek hadden we de titel met kalk in een weiland aan de Alleeweg uitgezet Dat was gebeurd met de lijntrekker van KOSC. Dat was Roel Scheper, die de lijnen getrokken heeft.
Ootmarsum 2000  (2)
Vanuit een hoogwerker van Kuiphuis werd toen de grote groepsfoto gemaakt: meer dan 1500 inwoners waren gekomen om de cijfers en letters te ‘vullen’.

“Nu het 15 jaar geleden is, en we nog een voorraadje boeken in archief hebben, willen we deze tegen een weggeefprijsje ( € 2,00) uitsluitend tijdens onze Streekboekenmarkt verkopen. Een mooi geschenk voor de tieners van toen en dertigers van nu. Of de baby’s van 2000 en tieners van nu. Ook voor familieleden die het boek destijds niet hebben gekocht, is het een unieke kans,” laat het BMS-bestuur (ook 15 jaar ouder) weten.

De Streekboekenmarkt is bovendien een mooie gelegenheid om het bezit van boeken over Ootmarsum aan te vullen. Bij de BMS zijn nogal wat boeken uit nalatenschappen binnengekomen. Die boeken worden op de Boekenmarkt verkocht.

Ootmarsum 2000  (3)
De Hondendressuurclub

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >