Nieuwe expositie in schoolmuseum: ‘Beroepsonderwijs tot 1970’

Het schoolmuseum Ootmarsum opent het nieuwe museumjaar met een bijzondere expositie over het ‘Beroepsonderwijs tot 1970’.  Het accent ligt in deze tentoonstelling op de naoorlogse jaren tot ongeveer 1970. Dat laatste jaar is immers ongeveer het tijdstip, waarop deze scholen als Huishoudschool, Ambachtsschool en Land – en Tuinbouwschool  gingen fuseren. Het vakonderwijs kreeg een meer algemeen vormend karakter en resulteerde uiteindelijk in de grote scholengemeenschappen met heel veel leerlingen, zoals Nederland die nu kent.
afbeelding
Huishoudschool in Ootmarsum en Ambachtsschool in Enschede
De wat oudere Ootmarsummers en zeker de Siepelinnen kennen ongetwijfeld nog de Huishoudschool aan de Vasserweg. “In de loop der jaren heeft het Schoolmuseum een rijke verzameling ondergebracht  in onze handwerkafdeling.
image001
We hebben werkstukken van leerlingen in handen gekregen,  die op deze huishoudschool hebben gezeten.  Daarnaast gaan we ook aandacht besteden aan het leren wassen, strijken, poetsen en koken. We speuren in boeken naar uitgewerkte lessen. Mooie beelden op foto’s krijgen we aangeleverd door ‘Heemkunde Ootmarsum en omstreken’ over de plaatselijke huishoudschool. Dat wordt ongetwijfeld weer een feest der herkenning. We hopen vooral bezoekers en vrijwilligers uit de directe omgeving van Ootmarsum nieuwsgierig te hebben gemaakt,” vertellen de vrijwilligers van het Schoolmuseum.

afbeelding (1)
v.l.n.r. Ine Veldscholten, Marietje ten Dam, Brigitte Rikmanspoel, juffrouw Bodde
op de achtergrond de huisjes in de Binnenes

“Wij als vrijwilliger hebben misschien ook wel op één van de bovengenoemde vakscholen gezeten. Maar dat geldt ook voor leeftijdgenoten in familie-, vrienden- of kennissenkring, die hun opleiding genoten op deze scholen.  Twente kende veel van deze scholen, vaak ondergebracht in markante gebouwen.
Een mooi voorbeeld daarvan is de ambachtsschool voor Enschede en omstreken. Ooit gebouwd op grondgebied van de gemeente Lonneker. Het is zo’n gebouw, dat na vele jaren leegstand nu eindelijk een bestemming gaat krijgen. Er worden wooneenheden gerealiseerd. De tentoonstellingscommissie is maar wat blij dat er toch nog veel oude materialen uit deze school voor deze tentoonstelling bij ons te zien zijn. Bovendien zullen we dankbaar gebruik maken van materialen, die ons door anderen ter beschikking worden gesteld.
De ervaring leert dat het tentoongestelde in de loop van het jaar meestal nog verrijkt wordt met aanvullende informatie,” geven de vrijwilligers de rijkdom aan bezienswaardigheden weer.

image002
Naast deze expositie is het Schoolmuseum Ootmarsum zelf natuurlijk ook een bezoek waard. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten en in diverse vertrekken is de ontwikkeling van het onderwijs door de eeuwen te zien.
image003
Er is een unieke collectie van schoolplaten, wandplaten, antieke boeken, leesplankjes en gebruiksvoorwerpen. Door in de schoolbankjes te gaan zitten beleeft de bezoeker de eigen schooltijd opnieuw. De oude schoolhistorie komt weer tot leven, vooral ook de ingerichte klasjes van 1662, de dertiger- en zestiger jaren. Voor elke bezoeker is het museum steeds weer een feest van herkenning. Dit is zeker het geval als men in het 17e eeuwse lokaal met een groep les krijgt.

Het Schoolmuseum Ootmarsum is elke dag van de week geopend. U kunt het museum bereiken via de website www.educatorium.nl en telefonisch onder het nummer 0541-293129

Foto’s zijn van de Heemkunde Ootmarsum en het Schoolmuseum Ootmarsum

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een bijzondere herontdekking van illustrator Ben Horsthuis

Een bijzondere herontdekking van illustrator Ben Horsthuis

Het schoolmuseum in Ootmarsum heeft dit museumjaar een uniek expositie in huis. Bezoekers kunnen hun...

Lees verder >
Schoolmuseum Ootmarsum gaat weer open

Schoolmuseum Ootmarsum gaat weer open

Het Schoolmuseum Ootmarsum opent  op zaterdag 5 juni vanaf 11.00 uur haar deuren weer voor de bezoe...

Lees verder >
Nieuw puzzelstukje toegevoegd aan het ‘Ootmarsumse’ leven van illustrator Ben Horsthuis

Nieuw puzzelstukje toegevoegd aan het ‘Ootmarsumse’ leven van illustrator Ben Horsthuis

Josée Temmink-de Leeuw is in de ban van het leven van illustrator Ben Horsthuis, die in 1918 in Oud...

Lees verder >