Klanken Volkslied Oatmössche als eerste ‘uitgestrooid’ door nieuw carillon

Ootmarsum beschikt nu officieel over het Koning Willem Alexander carillon. De eerste klanken werden door beiaardier Hylke Banning over Ootmarsum ‘uitgestrooid’.   Het Ootmarsums volkslied ‘Oatmössche’  klonk als eerste uit de toren van de Protestantse kerk waar het 25-klokkige carillon is opgehangen. De klanken van het nieuwe carillon verspreidden zich snel over het stadje. De ‘hoofdklank’  van dit mooie initiatief bleek niet aanwezig te kunnen zijn en dat is de  initiator van dit Willem Alexander carillon:  Bote Holman. Hij maakte van dit carillon zijn levenswerk, maar bleek door een ziekte geveld. Thuis kon hij gelukkig de hele openingsceremonie volgen via de Kerkradio en dus hoorde Bote Holman, dankzij een speciaal naar boven gebrachte microfoon, de eerste klanken van het Ootmarsumse carillon waar hij de grondlegger van is.
Voorzitter Jan Mistrate Haarhuis van de stichting Carillon Ootmarsum heette in Ons Gebouw de aanwezigen welkom en met name Bote Holmans vrouw, zoon en dochter. De voorzitter schetste het tot stand komen van dit klokkenspel. “Het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden dat Bote Holman met dit idee kwam. Zijn dochter Marloes vertelde me net nog dat inderdaad ruim 10 jaar geleden het eerste klokje in Heiligerlee is gegoten. Later kwam Bote bij Eijsbouts in Brabant terecht en daar zijn de plannen verder uitgewerkt,” vertelt Jan Mistrate Haarhuis. “Ootmarsum is een stad en daar hoort eigenlijk een carillon bij. De toren van de Protestantse kerk bleek er voor gemaakt en het is dan ook aan de bouwers van ruim 200 jaar geleden te danken dat men toen al rekening hield met de komst van dit carillon,” grapte de voorzitter. Het carillon bestaat op dit moment uit 25 klokken, maar men wil naar een totaal van 44 toe. “Daarvoor zijn er nog de nodige financiën nodig en dat geldt ook voor een automaat, waardoor we het carillon computergestuurd kunnen laten spelen.” In dit carillon is door Bote Holman een bijzondere techniek toegepast. Het is het zogeheten bolhamerslagsysteem. “Ik heb me laten vertellen dat deze innovatieve techniek de komende 200 jaar mee kan. Deze tractuur is heel uniek, want de klokken hebben geen klepel meer, maar worden aan de buitenkant aangeslagen door hamertjes en dat biedt de nodige voordelen, “ laat een trotse Jan Mistrate Haarhuis weten. De voorzitter dankte vervolgens de sponsors, die als bedrijf of particulier een bijdrage hebben geleverd. Ook toonde hij zijn dankbaarheid naar de Kerkenraad van de Protestantse gemeente, die de toren ter beschikking hebben gesteld  en naar koster Lucas Lohuis, die op elk moment van de dag kon worden ingeschakeld en meedacht om oplossingen te vinden. Ook dankte de voorzitter de mensen, jong en oud, die met handkracht de klokken naar boven hebben gebracht. “Geen eenvoudige klus met al die smalle trappen en doorgangen om in de toren te kunnen komen. “  De financiën spelen een belangrijke rol bij het tot stand komen van het Ootmarsumse carillon en daarom is de stichting erg blij met de gift van het coöperatiefonds van de Rabobank.  De heer Tijscholte nam de honneurs waar voor de bank en overhandigde een cheque ter waarde van 5000 euro, die voorzitter Jan Mistrate Haarhuis met warme dankwoorden aanvaardde. Daarna was het de tijd om naar de eerste klanken van het carillon te luisteren.
Vervolgens beende beiaardier Hylke Banning met vlotte tred naar boven om achter het klavier plaats te nemen. Nadat Banning de houten stokken beroerde liet de beiaardier als eerste het Ootmarsums volkslied  klinken. Het klonk als een klok en deze eerste bijdrage werd beloond met een hartelijk applaus van de aanwezigen, die buiten stonden te luisteren. Daarna vervolgde Hylke Banning met een aantal kerstnummers en het bleek dat niet alleen rondom de kerk het carillon goed was te horen, maar ook in de naaste omgeving. Het Koning Willem Alexander carillon heeft zijn intrede gedaan en zal regelmatig te horen zijn wanneer het zijn klanken ‘uitstrooit’ over Ootmarsum.

Via de Ben Morshuis Stichting kregen we de volgende filmfragmenten, die de komst en de opening van het carillon treffend in beeld brengen:

[youtube_video]http://youtu.be/yZpLaTlVVrg[/youtube_video]

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Kerstconcert op het carillon

Kerstconcert op het carillon

Op zondag 17 december van 14.30 tot 15.30 uur verzorgt stadsbeiaardier Henk Verhoef een kerstconcert...

Lees verder >
Carillon surprise met Sinterklaasliedjes

Carillon surprise met Sinterklaasliedjes

Hoe mooi is het dat op donderdag 30 november het carillon uit de toren van de Protestantse kerk Sint...

Lees verder >
Laatste concert deze zomer op het Koning Willem Alexander Carillon

Laatste concert deze zomer op het Koning Willem Alexander Carillon

Dit seizoen zijn er drie concerten op het Koning Willem Alexander Carillon te beluisteren. Op zaterd...

Lees verder >