Jeugdnatuurclub:  ‘Wat is het leerzaam om bij een bij te zijn’

Leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum zijn op bezoek geweest bij een tweetal imkers en hun bijenvolken. De 19 kinderen, die er’bij’ waren werden in twee groepen verdeeld. De ene helft kreeg informatie op het Openluchtmuseum van imker Herman Punt, terwijl de andere groep in Reutum bij de gastvrije familie Braakhuis kennis maakten met het leven van de bijen. Fons ter Haar was de kundige stalmeester, die de kinderen alles vertelde over deze bijzonder nuttige insecten. En wat is het dan spannend om zelf met passende kleding mee te gaan naar de bijenkasten met de zoemende bijen om hun hoofd. ‘Wat is het leerzaam om bij een bij te zijn.’ Ook werd er nog een kijkje genomen in de zelfgemaakte nestkasten door leden van de Jeugdnatuurclub, die vorig jaar zijn opgehangen op het terrein van het Openluchtmuseum. Het bleek maar weer: de natuur blijft verrassen!!!
Hieronder de verslagen van beide groepen met foto’s van Harry Wolbers en Robert Westerhof.

IMG_2669 (Medium)
Op bezoek bij het bijenvolk van het Openluchtmuseum

“Wat we vandaag geleerd hebben is hoe nuttig bijen zijn voor ons voortbestaan en dat we helemaal niet bang hoeven te zijn dat ze altijd steken. Als je rustig blijft en je zelf goed beschermd is de kans klein dat je gestoken wordt. De kinderen mochten de beschermende kleding zelf ook passen. Ook de rookpijp werd ingezet om de bijen een beetje op afstand te houden.
Voor de kinderen was het een mooie ervaring om bijen van zo dichtbij te zien en te horen wat het werk van een imker inhoudt.”

jonge koolmezen (Medium)
Helft nestkasten kraamkamer voor jonge vogels

De groep kinderen die op het Los Hoes verbleven hebben ook nog gekeken naar de resultaten van de nestkasten. Vorig jaar hebben de kinderen van de JNC Ootmarsum nestkasten getimmerd en opgehangen rondom het terrein van het Los Hoes. Van de 22 geplaatste nestkasten bleken  er 11 in gebruik genomen. “In 6 kasten troffen we koolmezen aan. In 2 kasten zat een pimpelmees. In 1 kast zat een bonte vliegenvanger met 6 eieren. Een andere fraaie soort was de boomklever. We hadden 2 kasten, waarin een boomklever een nest had gemaakt. In 1 nest had de boomklever 4 jongen. We konden heel mooi zien hoe de ouders elke keer met voer de kast invlogen. Het was goed te zien waar de vogel zijn naam aan te denken heeft.

11 jonge pimpelmezen in handwaterpomp (Medium)
Het meest bijzondere was wel dat we piepgeluiden hoorden vanuit een oude handwaterpomp. In de opening aan de bovenzijde van de pomp kwam het geluid vandaan. Toen we erin keken zagen we maar liefst 11 jonge pimpelmezen luidkeels piepen. Na even snel een foto gemaakt te hebben lieten we ze weer met rust zodat de ouders de jongen weer konden gaan voeden. Pimpelmezen kunnen tussen de 7 t/m 13 jongen per broedsel voortbrengen. Deze ouders zaten dus iets boven het gemiddelde.

Bij de visvijver zagen we in een oud spechtenhol ook nog een nest van een boomklever. Het kopje van de jongen stak regelmatig iets uit het hol. Deze jongen werd ook nog volop door de ouders gevoerd! Andere vogelsoorten die we gezien en gehoord hebben waren de zwartkop en de tuinfluiter.

Het was een interessante middag waar we veel opgestoken hebben over bijen en waar we redelijk tevreden zijn over de nestkastbezetting op het Los Hoes.”

P1170472
Gastvrije familie en bijen in Reutum
“Dinsdagmiddag ging de Jeugdnatuurclub weer op pad voor haar maandelijkse uitstapje. Deze keer waren de 19 jongens en meisjes te gast van de Bijenvereniging Ootmarsum en omgeving. Het werd een leerzame middag waarin diverse bijenzaken de revue passeerden zoals:
verschil wilde bijen en honingbijen
levensstadia: ei – larve – pop, samenstelling bijenvolk:
koningin – (tien)duizenden werksters – een aantal darren
voedsel van de bijen: honing ( of vervangend suikerwater)- stuifmeel – water – propolis,  nut van de bijen voor ons mensen enz. enz.

IMG_2660 (Medium)
Na al deze theorie stonden de kinderen natuurlijk te popelen om de beschermende bijenkappen op te zetten en onder leiding van de imker in een bijenkast te mogen kijken.

Best wel spannend in het begin met al die zoemende bijen om je hoofd !!! Zouden ze niet steken ???  Maar vooraf was al gezegd: wees rustig en lief voor de bijen, dan zijn de bijen lief voor jou.

Na een minuutje vergaten de meeste kinderen de rondvliegende bijen  en volgen ze met veel belangstelling de imker op zoek naar de  koningin en …….. jawel, daar kroop ze rond op een raat vol werksters met een witte stip op haar kop. Deze witte stip helpt bij het opzoeken en betekent dat ze van 2016 is.

Zo werd het weer een geslaagde en spannende natuurmiddag, waarbij een glaasje drinken en iets lekkers ook niet ontbraken.

Mensen van de de bijenvereniging: hartelijk bedankt. We hopen met onze bloemen aan de Alleeweg iets aan jullie bijen terug te kunnen geven.”

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >