Binnenkort gaan leerlingen van groep acht van de Ootmarsumse basisscholen Meander en ’n Profiet en de school ’n Boaken van Agelo naar de oorlogsmonumenten in en buiten Ootmarsum.
Door een lid en medewerker van de Ben Morshuis Stichting wordt bij elk monument verteld, waarom het monument is geplaatst en waarom juist op deze plaats. Deze jaarlijkse excursie dateert reeds uit de jaren negentig van de vorige eeuw en heeft ten doel ook de jeugd op de hoogte te stellen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.
Als eerste gaan de jongens en meisjes naar het Menco-monument halverwege Reutum, de plaats waar op 7 oktober 1944 vier leden van het gezin Menco werden doodgeschoten. Vervolgens gaat de groep op de fiets binnendoor naar het monument op de Valkenberg. Daar stortte in november 1940 een Engels vliegtuig neer, waarbij de vier inzittenden om het leven kwamen en op de protestantse begraafplaats werden begraven. Als derde monument wordt het herdenkingsmonument op het Bergplein bezocht. De plaats waar in de nacht van 30 op 31 januari 1945 enkele bommen vielen, waarbij twee bewoners om het leven kwamen.
In totaal zullen vier excursies worden gehouden. Als afsluiting hiervan komen op woensdag 4 april alle kinderen van groep acht in de Protestantse kerk bijeen voor een adoptieviering, waarna bij de monumenten bloemen worden gelegd.