Entente Florale: ‘Het is niet alleen groen’

Het is nu een ruim week geleden dat de jury van de Entente  Florale ‘Europa’ Ootmarsum heeft bezocht. Op de dag van de jurering kreeg het gezelschap, dat bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente en de stichting Natuur en Milieu Ootmarsum, al de nodige positieve kritieken. De lokale vertegenwoordigers lieten na afloop weten dat deze dag een goed verloop kende, maar dat het nog veel te voorbarig was om conclusies te trekken over de uitslag. En dus is het wachten tot de definitieve uitslag en die vindt op 23 september in het Tsjechische Brno plaats. Meerdere plaatsen kunnen trouwens het predicaat ‘Groenste stad of dorp van Europa’ krijgen, want dat heeft te maken met het totale aantal punten dat elke deelnemende plaats krijgt. Ootmarsum doet mee in de categorie  ‘Groenste dorp’, maar dat heeft alles te maken met het inwoneraantal.
01-IMG_2932
Het is trouwens niet alleen ‘het groen’ wat beoordeeld wordt. De jury hanteert meerdere categorieën en niet voor niets werd het gezelschap in Ootmarsum rondgeleid door het stadje waar de RK kerk een prominente plek inneemt met daar in de buurt prachtige gebouwen, die het stadje zo kenmerken. Ook de kapel op het kerkhof kreeg een bezoek en heel strategisch lunchte de jury met de lokale vertegenwoordigers in Engels’ tuin rondom het Theehuisje. Groen, cultuur, historie, kunst en architectuur in één blik vervat. Voeg daarbij de inzet van vrijwilligers, die er mede voor zorgden dat dit stadspark in haar aloude allure terug is gebracht. Hetzelfde verhaal kan worden afgestoken in het openluchtmuseum, terwijl op de Kuiperberg de nieuwe gemeentelijke plannen uit de doeken werden gedaan.
21-IMG_2952
“Veel aspecten zijn belangrijk om hoge ogen te kunnen gooien in deze verkiezing om het ‘Groenste dorp’ van Ootmarsum te worden,” vertelt SNMO voorzitter Jos Heerink. Zijn ploeg (SNMO) heeft met onder meer Gerard Davina en André Bijkerk veel voorbereidend werk verricht om de jury van de internationale Entente Florale te overtuigen dat Ootmarsum veel heeft om in aanmerking te komen voor ‘goud’.   “We zijn op het Springendal begonnen in de wasserij van Ron Dijkkamp. Een plek midden in Natura 2000 en aan de rand van het natuurgebied ‘Het Springendal’.  Daar kregen we een prachtige film te zien gemaakt door Fons Eijssink en dat betekende een mooie inleiding van deze dag. Het waterschap. De gemeente en de natuurorganisaties hebben zich daar gepresenteerd en vervolgens hebben we met de bus een rondtoer gemaakt.
2-IMG_2959
We kwamen bij de Kuiperberg waar de gemeente begonnen is met een nieuw plan om met behulp van onder meer een kunstwerk van Desirée Groot Koerkamp de rijke historie van deze plek in beeld te brengen. Ook de kapel op het kerkhof hebben we bezocht en de middagpauze brachten we in Engels’ tuin door. Belangrijk voor ons was ook om het vrijwilligerswerk naar voren te brengen. Dat is ook één van de sterke kanten van ons stadje, want de kapel en Engels’ tuin zijn daar natuurlijk mooie voorbeelden van. Zeker de buitenlandse juryleden  waren daarvan erg onder de indruk,” aldus Jos Heerink. Na de middag werd Ootmarsum lopend doorkruist.  Het gezelschap werd op een aantal plekken uitleg gegeven. “Mensen als Rob Meijer en Richard Kamphuis hebben echt op indrukwekkende wijze Ootmarsum gepromoot. Ze blijven to the point en ondertussen verhalen ze heel enthousiast over al het moois wat er te zien is, maar ook hoe de zaken in Ootmarsum  geregeld zijn. Op deze middag werd het stadje aan de juryleden voorgesteld en maakten ze onder meer kennis met de historie, de architectuur, het toerisme, de cultuur, maar natuurlijk ook met de beekdalen, de bloembakken, de musea en de beeldentuin,” beschrijft Jos Heerink in grote lijnen het verloop van deze dag. Vervolgens ging de jury in conclaaf in het parkhotel de Wiemsel. Het was deze jurydag allemaal strak geregeld. Ere was nauwelijks tijd voor ontspanning, die kwam pas op het einde toen de juryvoorzitter in het kort een aantal punten prijsgaf, die de juryleden was opgevallen. “Daar waren ook verbeterpunten bij, die de Belgische voorzitter echter op een positief kritische wijze naar voren bracht. Hij adviseerde ons om de mogelijkheid te onderzoeken om het centrum autovrij te maken. Tevens wees hij op de bewegwijzering en reikte de voorzitter ons meerdere punten aan om over na te denken. Hij sloot echter positief af door te melden dat de jury van de Entente Florale onder de indruk was van wat ze hadden gezien en gehoord. Het was ook voor hen een enerverende dag, die ze als zeer plezierig hadden ervaren,” aldus Jos Heerink. Ras Siepel Rob Meijer verraste de jury nog met een prachtig boekwerk met veel foto’s, waarin al het moois van Ootmarsum te vinden is.
Tussentijds wordt het juryrapport naar de gemeente gestuurd, maar de echte spanning laat nog op zich wachten tot 23 september. Daar in Brno wordt bekend of Ootmarsum na het ‘Groenste stadje van Nederland’ nu ook het ‘Groenste dorp van Europa is geworden.

Foto’s Caspar Kouijzer

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >