Een respectvolle 4 mei viering voor slachtoffers van oorlogen toen en nu

In Ootmarsum gaf de 4 mei viering niet alleen troost en steun voor de slachtoffers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen, maar ook al die getroffenen van latere oorlogen werden op een bijzonder respectvolle wijze herdacht.
DSCF8863
In een goed gevulde RK kerk vond de viering plaats met tal van gedichten, prachtige liederen en korte overdenkingen. Wethouder Ilse Duursma benadrukte in haar welkomstwoord dat juist in deze tijd de vrijheid steviger omarmt moet worden in een wereld met steeds meer dreiging. Jong en oud moeten elkaar ondersteunen om de vrede in stand te houden en open te staan voor iedereen, die het slachtoffer is van of moet vluchten voor geweld. De scouting, altijd present, verzorgde een prachtig gedicht, waarna  leden een tweetal leden van de harmonie Caecilia op piano en klarinet een bijzondere bijdrage leverden aan deze viering. Jasmijn Oude Grotebevelsborg begeleidde op subtiele wijze de imponerende klarinetklanken, die Johnnie Kotterman liet horen. Het duo raakte in deze herdenkingsbijeenkomst letterlijk en figuurlijk de gevoelige snaar.
DSCF8874
Dominee Hedda Klip en pastoraal medewerkster Ingrid Schraven vertelden het indrukwekkende verhaal van de Syrische vluchteling ‘Daniël’,  die momenteel een vluchtheuvel heeft gevonden in de Wyllandrie op de Kuiperberg.  Zijn verhaal zorgde voor een duidelijke link hoe het niet alleen in de tot nu toe vijfjarige oorlog in Syrië toegaat, maar ook hoe Nederland en Nederlanders geleden hebben onder het vijfjarige juk van bezetters, die in het streven naar macht niets en niemand ontzien.  Ook in het door Karin Baanstra voorgedragen gedicht werd deze link nog eens gelegd tussen de Tweede Wereldoorlog en de tijd van nu waar vluchtelingen uit oorlogsgebieden op zoek zijn naar vrede en veiligheid. De Simon uit Syrië en de Joodse Simon Menco, die op brute wijze samen met een aantal van zijn kinderen onder aan de Kuiperberg om het leven werd gebracht. De Syrische Simon mag nog hopen op een beter bestaan, de Joodse Simon Menco is één van de vele miljoenen Joodse slachtoffers aan wie we verplicht zijn om deze te blijven gedenken. In het gedicht kwam ook dat rode hartje aan bod dat tijdens de carnavalsoptocht door de vluchtelingen werd uitgedeeld. ‘Mag ik bie oe’………..En dan is het toch heel bijzonder dat ook bewoners van de Wyllandrie deze herdenkingsbijeenkomst bijwoonden.
DSCF8920
Dank ook aan het herenkoor voor hun liederen en de harmonie Caecilia, die de stille tocht begeleidden en een aantal prachtige koralen en het Wilhelmus en de Last Post door Paul Schulten ten gehore brachten. De 4 mei viering verliep op een bijzonder respectvolle wijze en liet zien dat jong en oud op hartverwarmende wijze stil kunnen staan bij de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij al die slachtoffers, die tussen 1945 en 2016 helaas nog steeds te betreuren zijn in allerlei geweldsconflicten.
De stille tocht langs het nieuwe Jodenmonument en vervolgens de plechtigheid bij het oorlogsmonument op het Bergplein maakt jaarlijks veel indruk en dat zorgt voor een belangrijk gevoel van saamhorigheid, die je oprecht  voelt als je er bij bent.

Foto’s Caspar Kouijzer

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Traditioneel is er op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum. Deze b...

Lees verder >
‘The sound of silence’ maakt diepe indruk op het Bergplein

‘The sound of silence’ maakt diepe indruk op het Bergplein

Iedereen zal de bijeenkomst op het Bergplein op zijn eigen wijze hebben geïnterpreteerd, maar de st...

Lees verder >
In de stilte van 4 mei………….

In de stilte van 4 mei………….

In de stilte van 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van WO 2 In de stilte van 4 mei herdenken ...

Lees verder >