Duiven Bert Damhuis en Gerrit Schepers weerstaan foute prognose Buienradar

De schrijver van deze inleiding ziet ze dagelijks vliegen, maar heeft geen idee welke vliegers uit  squadron van buurman Bert Damhuis tot de toppers hoort.
Postduiven zijn weer thuis 005 (Small)
Het blijft iedere dag een prachtig gezicht om de duiven op te zien stijgen en te landen en het blijkt dus nu ook dat er inderdaad F16’s tussen zitten, die de strijd kunnen winnen en een foute prognose van Buienradar weten te doorstaan. Ook Gerrit Schepers duiven zorgden voor een topprestatie en dus viel er bij een deel van de Othmarvliegers veel te genieten. Onder hen ook Douwe Kuipers, die terug is in de uitslagen. Echter niet in de Champions league van de Ootmarsumse duivenmelkers, want de eigenlijke nummer één kwam niet in de uitslag voor. Een black day voor Kas Meijers. Een topuitslag vloog aan de neus van de Meijers combinatie voorbij. DNF: Did not finished. De reden is hieronder te lezen in het volgende wedstrijdverslag van Martin Weghorst.

IMG_7746
Twee vluchten en twee winnaars

Een telkens terugkerend onderwerp in de wedvluchtverslagen is het weer en de omstandigheden waaronder de duiven naar huis moeten vliegen. In het verleden kwamen nogal eens zogeheten rampvluchten voor: duiven die als gevolg van de weersomstandigheden de weg naar huis niet meer konden vinden. Tegenwoordig gebeurt dat veel minder, met name vanwege de technologische vooruitgang, zoals bijvoorbeeld buienradar. Levert die technologie vaak waardevolle informatie op voor de lossingscommissie en de meteorologen, soms werkt die technologie averechts. Dat was nu precies wat er gebeurde op zaterdag 25 juni 2016.

Er stonden twee vluchten op het programma: een midfondvlucht vanuit Peronne, 391 km en een eendaagse fondvlucht vanuit Bourges, 678 km. Bourges kon gelost worden om 08.30 uur en Peronne ging los om 09.15 uur. Er werd gelost met daarbij in het achterhoofd dat de buienlijn op het moment dat de duiven in Twente zouden arriveren, het land uit was. Een alleszins redelijke gedachte welke wel vaker gebruikt wordt bij het lossen. Waar kennelijk geen rekening mee en kon worden gehouden was de ontwikkeling van een nieuw buienfront en de terugkeer van de buien waarvan gedacht werd dat die het land zouden verlaten. Buienradar 3 uur vooruit had het dus faliekant mis met grote gevolgen voor alle vluchten, dus niet alleen voor de vluchten van de afdeling 9.

Het buienfront lag van noordwest tot zuidoost over het land en trok maar heel langzaam noordoostwaarts waardoor de duiven van Peronne tegen dat front aan kwamen te vliegen en er maar mondjesmaat ( bij sommige liefhebbers geen enkele) duiven arriveerden.  Ook de duiven van Bourges kregen volop met buien te maken en al met al kon pas om 21.00 uur de balans worden opgemaakt. Die balans zag er op dat moment niet goed uit: veel lege plekken in de hokken en bewezen topduiven die nog niet waren gearriveerd. Met name de oudere duiven zijn niet helemaal gek. Gepokt en gemazeld als ze zijn, gaan ze ongetwijfeld bij harde regen ergens zitten, niet wetende dat hun baas ze op zit te wachten. De jongere duiven bezitten daarentegen nog het jeugdige enthousiasme en gaan vaker door.

Niets ten nadele van de duiven die de regen trotseerden, maar voor beide vluchten gold, gelet op de gestaag vallende regen, ongetwijfeld een hogere geluksfactor dan normaliter het geval is. Het ging er in feite niet eens meer om hoe laat er geklokt was maar hoeveel duiven er terug waren. Voor beide vluchten gold dat er net genoeg duiven terug waren om een uitslag te kunnen maken.  Grote man op Peronne was Bert Damhuis met maar liefst 3 duiven bij de eerste vijf waaronder 1 en 2.  Tekenend voor de extreme omstandigheden is het tijdsverschil van aankomst tussen die twee duiven: 26 minuten !

Op Bourges wist Gerrit Schepers de concurrentie voor te blijven. Met name Theo Luttikhuis is een erkend eendaagse fondspecialist en zonder twijfel voor iedereen van de Othmarvliegers concurrent nr. 1. Dat bleek ook op Bourges met een 2e en 3e plek.

Inmiddels, we schrijven zondagmorgen, is duidelijk dat een groot aantal duiven terug op het hok is maar toch, wat een mooie duivenzaterdag had moeten worden, eindigde in mineur. Wie zich in het bijzonder in mineur voelde was Kas Meijers. Tijdens het inkorven voor Bourges bleek een onjuiste duif als 1e getekende te staan. Normaal gesproken kan dit vrij simpel gecorrigeerd worden (annuleren van de ingekorfde duiven) maar omdat Meijers ook had ingekorfd voor een overnachtingsvlucht, zat de klok als het ware op slot; een wijsheid achteraf. Op hoog van zegen werden die geannuleerde duiven toch ingekorfd en waarvoor gevreesd werd, gebeurde: één van die geannuleerde duiven was als eerste in Ootmarsum thuis maar werd door het systeem niet geregistreerd, want geannuleerd. Weg 1e prijs van Bourges en wèg 1e plaats in het kampioenschap met Oldenzaal en Denekamp. Voeg daarbij het gegeven dat veel duiven van Peronne nog niet gearriveerd waren en dan is te begrijpen dat het een inktzwarte dag was voor de comb. Meijers. Hard times come and hard times go: zo leert Bruce Springsteen ons en zo is het maar net.

De volledige uitslag van Peronne d.d. 25 juni 2016, 9 deelnemers met 78 duiven en gesponsord door Arnold Hassink van AD Montage en Kunststof Kozijnen te Ootmarsum

1, 2 en 4: B. Damhuis
3. B. Senger
5. D. Kuipers

Bourges, 25 juni 2016, 33 duiven van 7 deelnemers en met als sponsor Rob Bodde. FTV Constructies;
1. G. Schepers
2 en 3 Th. Luttikhuis
4. B. Senger
5. D. Kuipers

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >
Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Gevraagd vliegende correspondent Othmarvliegers

Deze site is jaren getrakteerd op prachtige verhalen over de wedvluchten van de duiven van onze Othm...

Lees verder >