De gierzwaluw (Apus apus)

Eind april nadert en dat betekent dat het niet lang meer zal duren of de eerste gierzwaluw zal zich weer melden in de oude binnenstad van Ootmarsum. Het hart van menig vogelaar slaat meestal een beetje op hol bij het waarnemen van de eerste vogels,  die terugkeren op hun zomeradres in de toeristische Siepelstad. Begin augustus vorig jaar is de hele Ootmarsumse gierzwaluwkolonie met jongen en al vertrokken ver weg naar  Zuidelijk Afrika. Sinds die tijd hebben ze dag en nacht, zonder onderbreking,  vliegend in de lucht doorgebracht. En juist dit aspect maakt deze vogel zo bijzonder.

Gierzwaluwen mei 2011
De geslachtsrijpe vogels zoeken bij terugkomst hun vertrouwde nestholte weer op. Dat is dan de eerste keer sinds een jaar dat ze weer vaste grond onder hun tot stompjes verworden pootjes hebben (Apus komt uit het Grieks en betekent pootloos). Ze knappen snel hun zeer summiere nestje weer op en gaan gelijk over tot de paring in de hoop dat ze onder zeer gunstige omstandigheden  van begin mei tot eind juli twee keer een nestje jongen kunnen grootbrengen.

2012 Essink jonge gierzwaluw 3
De gierzwaluw is van oorsprong een rotsbewoner,  die zich in de loop der jaren echter ook graag vestigt in oude binnensteden. Je kunt ze zomers in heel Europa aantreffen. Ze zijn goed te herkennen aan hun razendsnelle vluchten boven de stad en vaak ook laag door de straten waarbij ze flink gierend achter elkaar aan jagen. Een schitterende ervaring,  die een heerlijke zomeravond vaak een extra dimensie geeft.

We mogen ons in Ootmarsum rijk prijzen met een gierzwaluw kolonie van veertig exemplaren. Omdat ze meestal in grote groepen in vliegende vaart hoog in de lucht rondzweven is het juiste aantal moeilijk vast te stellen. Maar zo’n veertig tellen we er ieder jaar wel. Ze broeden het liefst in holtes in muren en daken van wat oudere gebouwen.
Gierzwaluwkasten april 2010 014
In de binnenstad heeft de Vogelwerkgroep van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum, die de gierzwaluw in haar logo heeft opgenomen, de laatste jaren enkele nestkasten opgehangen.
Gierzwaluwkast CEL mei 2011
Ook zijn er, met medewerking van de eigenaren, bij enkele nieuwbouwprojecten in onze stad nestholtes voor de gierzwaluwen gecreëerd. Tot op heden hebben we nog geen broedresultaten kunnen constateren in deze kunstmatig aangelegde nestgelegenheden, maar experts geven aan dat het gemiddeld tien jaar duurt voordat dergelijke nesten door een gierzwaluw gebruikt gaat worden.

Wij willen alle Ootmarsummers graag oproepen ons te melden wanneer u met zekerheid een nestholte van de gierzwaluw weet te zitten, zodat we de populatie wat beter in beeld kunnen brengen en we ook bij eventuele bouw- of verbouwactiviteiten actie kunnen ondernemen om toch maar vooral de nestgelegenheden van deze bijzondere stadsgenoot te beschermen.

Met vriendelijke groet en aan allen veel zomers gierzwaluwplezier toegewenst,

namens de Vogelwerkgroep,

Hans Bolscher

(april 2016)

hansbolscher@gmail.com

06-53204754

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Trouwe vogelaars op hun post

Trouwe vogelaars op hun post

Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >
Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Een aantal leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, die in de buurt wonen, stonden boos en met tranen ...

Lees verder >