Daar bij die molen……

Door het vertrek van huisarts Rob Barenbrug is de molen van Oude Hengel op een bijzondere wijze in het nieuws gekomen. Rob wil namelijk de molen nieuw leven inblazen en heeft voor zijn afscheid gevraagd om geld te geven, zodat de verdere restauratie van de molen gerealiseerd kan worden.  100 jaar lang, van 1911 tot 2011, was de familie Oude Hengel eigenaar van de molen. Dat is ook de reden dat in de volksmond dit rijksmonument de molen van Oude Hengel wordt genoemd.  Inmiddels zijn in Ootmarsum de eerste initiatieven om de molen te laten draaien in gang gezet. Op de website www.dmdv.nl kan iedereen dat proces volgen. Ruud Olsthoorn nam met zijn Othmar Drone een kijkje bij de molen en dat levert weer een prachtig filmpje op. Daar bij die molen………

Stukje historie
Aanvankelijk werd de korenmolen gebouwd als houten achtkante bovenkruier op een stenen onderbouw. In 1872 brandde de molen door blikseminslag af en werd daarna geheel in steen herbouwd. Rond 1933 moet de molen buiten bedrijf zijn gekomen. In “De Vijf Rivieren” van 14 maart 1940 wordt vermeld dat de molen gesloopt zal worden. De molen staat erbij afgebeeld met een gebroken binnenroede.
Het liep evenwel anders: in 1941 volgde een opleving, toen de molen weer maalvaardig werd gemaakt en ook op één roede van het systeem-Van Bussel werd voorzien. Dit gebeurde door de bekende molenmakersfirma Beltman uit Deventer.

In 1951 kwam de molen weer buiten gebruik. In de vroege jaren ’70 volgde restauratie, waarna er af en toe weer werd gedraaid. Vervolgens kwam de molen weer tot stilstand, waarna de molen langzaam in verval kwam. De staart, die slecht was, werd tenslotte verwijderd.  In oktober 2009 werden, heel rigoureus, alle gebouwen rond de molen gesloopt. De vervallen molen stond er geheel vrij, maar ook enigszins ontdaan bij.

In 2011 begon de fa. Groot Wesseldijk met een ingrijpende restauratie. Belangrijk waren herstel van het gevlucht, kapbedekking, een geheel nieuwe staart en het maalvaardig maken van het binnenwerk. In dat laatste werd ook de elektrisch aangedreven dubbele maalstoel op de begane grond betrokken. De kap is niet van de molen af geweest, maar ter plekke hersteld. Hierbij is veel aandacht besteed aan de bedekking met schaliën. De roeden zijn na uitvoerige controle gehandhaafd.
Stelling en metselwerk zijn hersteld door de fa. Plegt uit Ootmarsum, die ook participeert in de projectontwikkeling rond de molen.

bron Molendatabase

https://youtu.be/xmS2YcGE8O0

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een winterse visvijver

Een winterse visvijver

De Othmardrone 2018 van Ruud Olsthoorn vloog over de vis-schaatsvijver de Wiel’nhof. Beelden zonde...

Lees verder >
Othmar Drone 2018 vliegt over de vernieuwde visvijver

Othmar Drone 2018 vliegt over de vernieuwde visvijver

Het heeft even geduurd, maar daarom zijn we niet minder blij met een nieuwe bijdrage van Ruud Olstho...

Lees verder >
Een winters plaatje vanuit de Othmardrone

Een winters plaatje vanuit de Othmardrone

Veel liefhebbers hebben de afgelopen dagen de moeite genomen om een heerlijke wandeling door een pra...

Lees verder >