Bernard Voshaar (89) uit Neuenhaus vertelt

Jaarlijks rond 4 en 5 mei organiseert de Ben Morshuis Stichting een avond, waarop de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Hierbij wordt telkens getracht door middel van een lezing of anderzijds een bepaald facet van die oorlogstijd te belichten. Zo waren er in het verleden exposities, maar gaven ook schrijvers hun lezing over specifieke aspecten van de oorlog. De Emslandkampen kwamen aan de orde, het boek over een Joodse vrouw,  die het concentratiekamp overleefde en de belevenissen van iemand die in Indonesië de verschrikkingen van een kamp meemaakte/
Deze keer, 70 jaar na de bevrijding,  heeft de BMS iemand ‘van de andere kant van de grens’ uitgenodigd zijn visie op de jaren vóór, tijdens en na de oorlog te beschrijven. Bernard Voshaar uit Neuenhaus heeft deze periode meegemaakt en kan er op boeiende wijze een beschrijving van geven.
Bernard, geboren in 1926, kwam uit een gezin, waar de vader vanaf het begin tegen het regime van Hitler was. Waar zoon Bernard er juist een tegengestelde mening op nahield, moest dat tot conflicten leiden. Zeer tegen de zin van zijn ouders werd Bernard lid van de Hitlerjugend en nam hij dienst in het leger, waar hij aan een opleiding voor vliegenier begon.

Zijn jonge leeftijd was er de oorzaak van, dat hij niet aan gevechtshandelingen toekwam. Maar zijn fanatisme was er niet minder om. “Wij stonden pal achter de ideeën van de Führer ook al werd het steeds meer duidelijk, dat we in een hoek werden gedreven.”

Het legeronderdeel van Bernard werd in het voorjaar van 1945 nog naar West Nederland gestuurd. “De vluchtende Duitse troepen kwamen ons tegemoet, maar we waren ervan overtuigd dat we de oorlog uiteindelijk toch zouden winnen,” vertelt hij. In Noord Holland werd hij gevangen genomen en moest daarna lopend terug naar Duitsland, waar hij een tijdlang krijgsgevangene was. “En dan kom je er pas achter dat die hele oorlog één groot misdrijf (ein Verbrechen) was. Dat we compleet ver- en misleid werden en ons van alles was wijsgemaakt.” Ook vertelt Bernard Voshaar over de jodenvervolging, een zeer zwarte bladzijde in de Duitse geschiedenis.

Dat de na-oorlogse tijd aan de orde komt, is duidelijk. Van het fanatisme en volgzame bleef niets meer over.  Bernard Voshaar vertelt er onopgesmukt en openhartig over. Hij verschuilt zich niet achter iets of iemand. En dat alles in het karakteristieke “Platt Duuts”, zoals dat in het Duitse grensgebied wordt gesproken en dat veel overeenkomst met het Twents vertoont.

Het ‘optreden’ van Bernard Voshaar zal in de vorm van een soort interview plaatsvinden. Er zullen hem daarbij vragen worden gesteld. Maar ook mensen uit de zaal kunnen reageren en vragen stellen.
Het interview zal worden afgewisseld met een fotoreportage uit de Tweede Wereldoorlog in Ootmarsum. Gebeurtenissen, personen, documenten en dergelijke zullen worden getoond en van een kort commentaar worden voorzien. Er zijn in de loop der tijd korte filmpjes gemaakt over excursies, die de Ootmarsumse schooljeugd aan enkele oorlogsmonumenten bracht. Wellicht dat ook deze korte impressies het gesprek met Bernard Voshaar zullen afwisselen.

Deze bijzondere avond is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk (vrije gift is welkom) en vindt plaats op donderdag 30 april bij Twents Gastenhoes: aanvang 20.00 uur.
Er is nog een aantal boeken Ootmarsum 1940-1945 in voorraad. Deze kunnen die avond worden gekocht.

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >